2011. június 29., szerda

Életmódváltás

Fogynom kell. Ezt a kijelentést nap mint nap halljuk, olvassuk, mondjuk. De... Mindig van de. Nincs időm, nincs pénzem, nincs akaraterőm. Rossz hírem van, akaraterő mindenképp kell.
Az életmódváltás egy nagyon szép szó arra, hogy az ember fenntart egy folyamatos, tudatos állapotot, melyben odafigyel az étkezésére, mozgására, a megjelenésére és ezzel egy időben egyre jobban néz ki és jobban is érzi magát. Ugye hogy jól hangzik? 
Akkor miért nem teszi ezt mindenki? Mert az életmódváltáshoz is akaraterő kell - meg sajnos pénz is, de majd megpróbálok költséghatékony ötleteket javasolni. Sajnos a legtöbb ember megragad ott, hogy fogyni kell(ene). Nézi a reklámokat a különböző csodaszerekről, persze nem veszi meg (jó esetben), mert drága és amúgy se hisz a csodákban, tudatosítja magában, hogy mozgás és kalóriaszegényebb étkezés kellene, de aztán jön a majd holnap elkezdem, és ennyiben is marad a dolog.
Ne holnap kezdd el, hanem ma. Nem is kell nagy lépéssel. Első alkalommal elég, ha kicsit csalsz magadon, máris jobban lehetsz. Egyél kevesebbet - mondják az okosok. Ez bizony elengedhetetlen, hacsak nem vagy nagyon szerencsés. De hogy együnk kevesebbet? Először tényleg csupán csalással. Van néhány jól bevált trükk, amivel tényleg kevesebb lehet a bevitt táplálék, mégsem fogunk éhezni.
Igyál evés előtt - ne hideg vizet, mert az nehezíti a zsírok lebontását, hanem mondjuk egy langyos (nem cukrozott) teát. A cukros és szénsavas üdítőket felejtsd el, úgyis most fogják egekbe emelni az árukat. A folyadék telít, ezt már az őseink is tudták - mit gondolsz, miért találták fel a levest? Ha egy tányér levessel kezded az étkezést, máris kevesebb egyéb dolog fér beléd.
Használj kisebb tányért. Ha egy jól megrakott tányér van előtted, amiről mindent meg is eszel - hiszen anyukád azt tanított,a hogy ételt nem szabad meghagyni -, akkor csalj azzal, hogy legyen az a tányér kisebb. Én elég sokszor eszem desszertes tányérról a főételt, tényleg használ a tudatnak.
Ne legyél konyhamalac. Sógorom példáját tudom felhozni. Három gyerek után játszott mindig konyhamalacot, aminek következtében csak úgy ugráltak rá a kilók, pedig sportolt is. Mióta elvált és nem eszik minden nap a gyerekeivel, látványosan lefogyott. Na, ehhez nem kell feltétlenül elválni, csak okosabban teríteni. Nekem azt tanították mindig, hogy egyem meg, ami a tányéromon van, DE azt is, hogy lehet egy fogásból többször is szedni. Ez igaza a gyerekekre is. Ha kevesebb ételt raksz a gyerek tányérjára, valószínűbb, hogy mind elfogy, mintha egy felnőtt adagot raksz ki elé.
Köret helyett saláta. Egy nagy tál salátát úgyse bírsz megenni - egy embernek elég egy salátához valami leveles saláta (ilyenkor minimális pénzbe kerül, vagy neveld a kertben, de akár az erkélyen is). Egy répát bármikor beáldozhatsz a salátába, ahelyett, hogy megfőznéd, így a vitamin is több benne. Használj snidlinghagymát - egész évben akár cserépben is megvan. Öntetnek akár a sima - kicsit ízesített tejföl vagy kefir is megteszi, és máris kész az egészséges köret. És rengeteg kalóriát spóroltál vele.
Desszert helyett gyümölcs vagy joghurt. Igen, itt van a pénz része. Ha nincs saját gyümölcsösöd, akkor ez bizony pénzbe kerül. De ha odafigyelsz, nem feltétlenül kell eladósodnod. Mindig az aktuális időszaknak megfelelő gyümölcsöt vedd. Ne akarj télen őszibarackot meg málnát enni, vegyél inkább almát, majd szezonban eszel barackot is. A régiek is így csinálták.
Ha, kedvet kaptál az életmódváltáshoz, nézz vissza máskor is, mert ezzel a témával még sokat fogok foglalkozni a közeljövőben. Addig is, szép napot és kitartást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése