2011. május 7., szombat

Eb, aki a tányérját...

Mindenki ismeri a mesét, amiben Mátyás király megpróbálja megtréfálni a parasztbácsit azzal, hogy nem ad neki kanalat. Szerintem a cipóban tálalt leves körülbelül ebből a történetből alakulhatott ki. Nem bonyolult, viszont kétség kívül különleges megoldás - és könnyű elkápráztatni vele a vendégeket.
A leveshez először pirítsunk üvegesre egy kis hagymát zsiradékon, majd adjunk hozzá kockára vágott húst - én vaddisznót használtam, de akármilyen húsból jó, amit szeretünk -, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és öntsünk rá egy kis paradicsomlevet. Ha a lé lefő, mindig pótoljuk meleg vízzel. amikor a hús már félig készen van, adjunk hozzá apróra vágott zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, borsó, zöldbab, burgonya - ezt kicsit később adjuk hozzá, mert hamar szétfő), illetve aprózzunk bele egy gerezd fokhagymát és öntsük fel vízzel, hogy elérje a kívánt levessűrűséget. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, habarjuk be a levest tejfölből és lisztből készített habarással - hőkiegyenlítéses módszerrel folyamatosan keverjünk levest a habaráshoz, hogy ne ugorjon össze a liszt, majd a felhígított, meleg habarást öntsük a levesbe. A habarás után adjunk egy kis friss, apróra vágott tárkonylevelet a leveshez, forraljuk fel és vegyük le a tűzről. Lefedve tároljuk tálalásig.
A cipókhoz 40 dkg finomlisztből, 10 dkg réteslisztből, 10 dkg graham lisztből, 1 csomag élesztő, 2 tk cukor, 2 tk só, 2 ek olaj és langyos víz segítségével dagasszunk tésztát, majd kelesszük duplájára. A megkelt tésztát gyúrjuk át és újra kelesszük meg, majd készítsünk belőle négy bucit. A formára alakított bucikat kelesszük meg ismét jó nagyra, majd lassú lángon kezdve süssük meg. Amikor a bucik már érezhetően átsültek - kb 30 perc -, vegyük fel a sütő hőfokát és süssünk szép barna kérget a bucikra.
A leves tálalásakor vágjuk le a bucik tetejét és belezzük ki őket - a bucik bele akár zsemlemorzsának is jó később, ha nem esszük meg. A kibelezett bucikat és a tetejüket a sütőben pirítsuk meg kissé, hogy lassabban ázzanak el a levestől. A bucik tetejét bedörzsölhetjük fokhagymával a pirítás után, hogy még különlegesebb legyen a fogás. A levest közvetlenül az asztalra helyezés előtt szedjük a "tányérokba" és azonnal fogyasszuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése