2011. március 23., szerda

Mandulás

Igazi lakodalmas sütemény - nem is készítjük túl gyakran, mert rendkívül édes, viszont időről időre azért előkerül.
ebben a sütiben az egyetlen nehezítés, hogy szükség van hozzá megfelelő sütiformákra, úgynevezett kistepsikre. Ez a süti eredetileg mandulás, tehát mandula alakú kistepsiben kellene kisütni, de mi dió alakúban szoktuk, mivel az mélyebb, így több krémet tudunk beletenni a süteményekbe.
A tésztához gyúrjunk össze 36 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 20 dkg porcukrot és 2 ek kakaóport. Türelmesen kell gyúrni, mert össze fog állni, bár ez először nem ilyen egyértelmű. A tésztát ezután szépen bele kell nyomkodni a formákba - minél vékonyabban, hogy sütés után maradjon hely a krémnek - és kisütni. Ebből az adagból kb 200 db fél süti lesz - majd kettőt ragasztunk össze a krémmel. Anyának otthon 50 kistepsije van, így elég jól lehet haladni a sütéssel, de kevesebbel is meg lehet oldani. A sütőből kivéve kis ütögetéssel kiugrik a süti a formából.
A krémhez verjünk habosra 25 dkg margarint 50 dkg porcukorral és egy mandulaaromával. Ez a süti tradicionálisan zöld mandulaaromával készül, de természetesen a fehér is éppen olyan jó az íze szempontjából.
A kihűlt sütiket kettesével ragasszuk össze krémmel és pihentessük néhány órán át - legjobb egy egész éjszakát pihentetni, ha kibírjuk -, hogy megpuhuljon a tészta.
Néhanapján ilyennel is lehet bűnözni, csak ne vigyük túlzásba és ne valljuk be a dietetikusunknak. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése