Most pedig egy klasszikus kedvencet mutatok be, amitől egyáltalán nem kell megijedni, sőt mindenkinek ajánlom, hogy készítse el otthon. Ez a sütemény itt a krémes.
A krémes tésztája egyszerű leveles tészta, aminek a receptjét már megosztottam ezen a blogon. A krémjéhez pedig csupán tojásfehérje, vaníliapuding, víz és némi idő fog kelleni.
Két tálca krémeshez szól az eredeti recept - ez egy adag leveles tésztát jelent, amit 4 lapban sütünk ki. Én valójában csak 8 db krémest készítettem, ami szerintem 3 főre - Vica még nem sütizik - bőven elég volt, ezért az ahhoz elegendő mennyiségeket is leírom - természetesen akkor csak két megfelelő méretű lapot kell sütni a leveles tésztából, a többiből pedig készíthetünk valami mást.
Egy fazékban főzzünk kb 10 percig 20 dkg kristálycukorból és 1,5 dl vízből cukorszirupot. Öt vanília pudingport (eredetileg ez 3 vanília és 2 citrom volt, de manapság nem lehet citrompudingot kapni) keverjünk össze fél dl vízzel, majd 10-12 percig főzzük össze a cukorsziruppal - folyamatosan kevergessük.
8 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral verjünk fel kemény habbá és forgassuk bele a vaníliás krémbe, majd további 4-5 percig főzzük.
A kész krémet oszlassuk szét a leveles lapokon, majd helyezzük rájuk a felső lapokat és porcukrozzuk meg. A krémest néhány óra pihentetés után tálaljuk - ilyenkor már könnyen felvágható, mert megpuhult a leveles tészta.
A 8 szelet krémeshez én 1 csomag pudingport használtam és 2 tojás fehérjét. A cukorszirupot 4 dkg cukorból és 30 ml vízből főztem, a pudinghoz 10 ml vizet tettem, a tojásokhoz pedig szintén 4 dkg porcukrot - tehát végülis a tojásfehérjén kívül mindennek az ötödét számoltam.
Tökéletes desszert, szerintem nem érdemes kihagyni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése