2011. február 3., csütörtök

Mozzarella házilag

Természetesen pont akkor nem kívánom a tejet, amikor túl sok van belőle. Nem is lenne ezzel baj, hiszen a tejet nagyon sok recepthez fel lehet használni, de azért annak is vannak ésszerű határai. Így történt, hogy tegnap végül itt álltam 2 liter lejáró szavatosságú tejjel, amiből már végképp nem tudtam mit csinálni. Végül a mozzarella készítése mellett döntöttem, ami ugyan bolti tejből nem a leggazdaságosabb - két liter tejből kb. 30 dkg mozzarella jön ki -, viszont a kiöntésnél még mindig jobb megoldás. 

felforraljuk
A mozzarella elkészítése vetekszik a faék bonyolultságával. Feltesszük a tejet forrni egy edényben és literenként adunk hozzá fél deci ecetet és egy evőkanál sót. Mire a tej felforr, az ecet kicsapja belőle a sajtot, amit aztán kendővel bélelt szűrőn átszűrünk, lecsöpögtetünk és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük. 
Lehűlt állapotban jól szeletelhető, kevéssé ízes sajtot kapunk, amit olaszos ételek gazdagítására vagy pizzafeltétnek is használhatunk.


kendőn átszűrjük
folpackba csomagolva lehűtjük
hidegen jól szeletelhető

4 megjegyzés:

  1. ez egy nagyon finom sajt, amit en is nagyon szeretek, es gyakran keszitek itthon, csak nem mozarella.
    Mert az igy keszited otthon:

    http://arykana.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1090595

    Az altalad keszitett sajtnak meg a fenykepen is latszik, hogy ez a sima hazisajt, amit amugy egeszen kemenyre is ki lehet dolgozni.

    VálaszTörlés
  2. ez az indiai panir.Süthető ,grillezhető, és igyzi tejből van

    VálaszTörlés
  3. Igen ez így szép és jó,de mit tehet aki laktózérzékeny?

    VálaszTörlés
  4. Ez a gomolya. A mozzarella kicsit macerásabb.

    VálaszTörlés