2011. január 30., vasárnap

Egy kis kényeztetés

Az ember néha elcsábul és olyan dolgokat kíván meg, amik minimum derékba törnek minden diétát és egyéb súlycsökkentésre irányuló próbálkozást. Egyébként sem szeretem sanyargatni magam, de azért egy ilyen forrócsokit ritkán engedek meg magamnak. A héten viszont kaptam Adritól egy készlet nagyon dekoratív poharat, ami egyszerűen könyörgött azért, hogy kipróbáljam. Az eredmény magáért beszél.
Még mielőtt valaki azt hinné, hogy én ezért bármi extra díszítőcsokit vettem, inkább elmondom hogyan is készült ez a finomság.
Mivel a pohár 2,5 decis, számítva a tejszínhab térfogatára, poharanként 1,5 deci tejből készült a forrócsoki, amibe adagonként 3 szelet étcsokoládét, 1 kanál kakaóport és 2 teáskanál cukrot tettem. Ezt csak össze kell forralni sűrű kevergetés mellett, nehogy leégjen. A tejszínhabot 2 deci tejszínből - vagy egy csomag porból - készítjük hozzá, aztán habzsákból kinyomva lehet ilyen szépen megformázni.
A csokidísz készítése is nagyon egyszerű. Fejenként (díszenként) 1 szelet csokit tegyünk egy hőálló tálkába és 40 másodperc alatt mikróban megolvasztjuk. Ennyi idő alatt nem olvad meg teljesen a csoki, de az olvadt rész olyan meleg lesz, hogy ha tovább kavargatjuk, a többi már beleolvad. Az olvasztott csokit tetszőleges formában rácsorgatjuk egy sütőpapírra és megvárjuk, amíg megszilárdul. A díszeket két réteg csokiból célszerű készíteni, hogy elég vastag legyen és ne törjön el, tehát, ha megdermedt az első réteg, csorgassunk rá még egy adag csokit. Amikor a díszek elég vastagok, várjuk meg, amíg teljesen megdermednek - ez mindössze 1-2 percet vesz igénybe - és utána egyszerűen vegyük le a papírról. (Ez a jó a sütőpapírban, hogy nem tapad rá a csoki.)

Gasztrotipp: ha meghatározott alakú csokidíszeket akarunk készíteni, rajzoljuk elő a mintát egy tetszőleges papírra, tegyük a sütőpapír alá és a csokit a minta mentén folyassuk a sütőpapírra - erre a célra egyes helyeken lehet kapni mintaíveket is.


sütőpapírra folyatva a csokit alakítsuk ki a díszt
a dísz megfelelő vastagságának kialakításához két rétegben vigyük fel a csokit

Az eredmény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése