2011. január 31., hétfő

Pavlova torta

Sokszor fogom a fejemet, amikor egy gasztronómiai műsorban azt látom, hogy a szakácsok - tisztelet a kivételnek - simán kidobnak amúgy felhasználható dolgokat, csak mert éppen az adott ételbe nincs rájuk szükség. Pedig sok esetben ezeket akár még önálló fogások elkészítésére is fel lehetne használni.
Az egyik ilyen - sokszor kidobott - alapanyag a tojásfehérje, ami elég sok recept elkészítésekor kimarad. A tojásfehérjéről tudni kell, hogy rendkívül jól fagyasztható és kiolvasztva, illetve frissen is felhasználható különböző tojáshab alapú desszertek készítésekor.
Hétvégén nekem is megmaradt egy tojásfehérjém, amit most éppen egy Pavlova tortára használtam fel. Ez a torta az egyik legegyszerűbb desszert, amit el tudunk képzelni, mégis rendkívül finom és nagyon sokféleképpen variálható.

Pavlova torta:
A megmaradt tojásfehérjét verjük fel kemény habbá tojásonként 4 evőkanál cukorral, ezután tegyük egy sütőpapírral kibélelt tortaformába és a sütő legalacsonyabb hőfokán szárítsuk meg (ez elég hosszú idő, kb 1-1,5 óra). A kihűlt tortaalapról vegyük le a sütőpapírt, halmozzunk rá tejszínhabot és a tetejére tegyünk tetszőlegesen gyümölcsöket.

Gasztrotipp: a Pavlova tortára friss gyümölcsöt vagy befőttet is tehetünk.

Gasztrotipp: a kimaradt tojásfehérjéből készíthetünk habcsókot vagy habkarikát is, akkor az elkészült habot habzsákból nyomjuk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése