2011. január 26., szerda

Gyorsételek

A gyorsétel szó hallatára mindenki előtt megjelenik néhány nagyobb franchise üzlet logója, valami hamburger meg sült krumpli, esetleg gyros vagy pizza. Ezekkel kapcsolatban azért sokunknak van hátsó gondolatunk, főleg ha szeretjük tudni - legalább nagyjából -, hogy mit is eszünk.
Nálam a gyors sokféle aspektusban előkerül a főzésnél, de a lényeg mindig ugyanaz: minél kevesebb időt vegyen el a többi teendőmtől, azaz minél kevesebb időt kelljen a konyhában töltenem. Ennek megfelelően olyan ételeket is gyorsnak szoktam nevezni, amik valójában nincsenek kész pikk-pakk, viszont az elkészítésük úgy néz ki, hogy kb. 10 perc előkészítés után bedobjuk a sütőbe és megadott idő múlva kivesszük és tálalunk.
Álljon most itt egy ilyen recept, amit még ma is simán összedobhat bárki vacsorára:

A világ legegyszerűbb grillcsirkéje:
Hozzávalók:
személyenként egy csirkecomb (természetesen a csirke bármely más része is jó, amit a család szeret)
bors
paprika
fokhagyma
olaj

Elkészítés:
A csirkecombokat bedörzsöljük a fűszerekkel (a fokhagymát felaprítjuk vagy fokhagymanyomón átnyomjuk), beletesszük őket egy hőálló üveg edénybe, meglocsoljuk 3-4 evőkanál olajjal, lefedjük és 220 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
Tetszőleges zöldséges körettel vagy rizottóval tálaljuk.

Gasztrotipp: Ha nem akarunk sokat vesződni a körettel, akkor a hús mellé dobjunk be még fejenként egy-két kockára vagy hasábra vágott krumplit és forgassuk össze, hogy átvegye a fűszer egy részét. A krumpli tökéleten elkészül, mire a hús megsül.

Gasztrotipp: A hús fűszerezését ízlés szerint változtathatjuk, csak mindenképpen kerüljön rá egy kis zsiradék.

Időigény: A csirkecombokat meg kell pucolni (esetleg kiolvasztani) - feldarabolni nem feltétlenül kell -, befűszerezni, meghámozni a fokhagymát és a krumplit, az előbbit összezúzni, az utóbbit felkockázni. Ez durva becsléssel körülbelül 10-12 perc tényleges munkaidőt jelent. Utána már csak ki kell várni, mire a sütő elvégzi helyettünk a munka nehezét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése