2011. február 7., hétfő

Bőséges ebéd

Hétvégén Semjénben voltunk. Az ilyen hétvégék jellegzetessége, hogy anyával nekiesünk a konyhának és rengeteg nagyon finom ételt készítünk el.
A mostani menü nem nevezhető sem egyszerűnek, sem gyorsnak, a diétástól pedig fényévekre van, de mindenképp érdemes vetni rá egy pillantást.
Sajttal és sonkával töltött vaddisznó karaj rántott karfiollal és hasábburgonyával.
Meg kell jegyeznem, hogy azon szerencsések közé tartozom, akiknek az apukája vadász, így nagyon gyakran kerül vadhús az étlapra. A sonka is saját füstölésű, házi sonka.
A sajttal és sonkával töltött hús elkészítése elég trükkös, de hamar bele lehet tanulni. Két szelet hús közé tegyünk egy szelet sonkát és egy szelet sajtot - anya reszelni szokta, de lehet nyugodtan szeletet használni. Az így elkészített hússzendvicset duplán panírozzuk be és süssük ki.
Bevallom, a hétvégén tudtam meg, hogy a dupla panír úgy néz ki, hogy liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa. Eddig mindig úgy készítettem, hogy a lisztbe és a tojásba forgattam kétszer a húsokat - lehet, hogy ezért nem állt tökéletesen össze a dolog?
Mindenesetre, óvatosan kell panírozni, hogy ne essen szét a torony, viszont a végeredmény határozottan megéri. A köret mondhatni hagyományos, csupán egy kis házi majonézzel bolondítottam meg (ennek a receptjét délután még beírom.)
Az se kedvetlenedjen el, akinek a hűtője nincs tömve vaddisznókarajjal. Ez a fogás házi sertésből is elkészíthető, sőt nem is feltétlenül kell karajt választani hozzá, a valamivel olcsóbb combhús is tökéletesen megfelel a célra. A házi sonka helyett is használhatunk boltban kapható tetszőleges sonkát - azért lehetőleg sertés sonka legyen és nem árt, ha füstölt. Sajtból mi főleg a zsíros, félkemény (reszelhető) sajtokat szoktuk választani, amilyen az edami, a trappista vagy a gouda. Amennyiben jobban szeretjük - és van rá pénzünk - használhatunk különlegesebb vagy akár füstölt sajtot is, csak arra ügyeljünk, hogy a sonka és a sajt közül csak az egyik legyen füstölt, különben túl intenzív lesz az ízhatás és elnyomja a hús ízét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése