2011. február 4., péntek

Lúdláb

A lúdláb süteményt azért szeretem, mert bár ránézésre elég tömény, valójában nem túl édes. 
Az eredeti lúdláb háromszög alakú - innen ered az elnevezése -, én viszont most négyzet alakúra vágtam, hogy elférjen rajta a díszítés. A ludak fondant-ból vannak, de akár marcipánból is készíthetjük vagy ki is maradhat.





Lúdláb
Piskótalap:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt,  2 ek kakaópor, 1 dl olaj, 1 cs sütőpor
Krém:
3 dl tej, 3 ek liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 3 ek kakaópor
Máz:
1 tábla étcsokoládé, 3 ek olaj

A hozzávalókból elkészítjük a piskótalapot - nem kell megijedni, nem lesz magas. A krémhez a tejből és a lisztből besamelt főzünk, majd miután teljesen kihűlt, hozzákeverjük a cukorral és kakaóval felhabosított margarint.
A krémet a kihűlt piskótára rákenjük a krémet, majd a csokoládét 40 másodperc alatt mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és bevonjuk vele a süteményt.

Gasztrotipp: a süteményt addig szeleteljük fel, amíg a csokoládé nem szilárdul meg, különben törni fog rajta.

Gasztrotipp: a krémbe tehetünk magozott meggyet is, ha szeretjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése