2011. február 2., szerda

Tökéletes tízórai

A kuglófkészítéssel alapvetően több problémám is volt a múltban. Először is régen akárhányszor próbáltunk kuglófot sütni, vagy nem sült át vagy megégett a széle. Emellett, ugyan nagyon szeretem a kelt tésztákat, valahogy a kuglóf számomra mégis inkább egy piskóta jellegű süteményt jelentett - fogalmam sincs, honnan szedtem ezt a dolgot.
Amikor megvettem a tortasütő szettemet, abban kuglófforma címszó alatt volt egy - inkább koszorú készítésére alkalmas - betét, ami köré a lecsatolható tortaforma-szegélyt lehet rakni. Tehát, ha úgy vesszük, valójában nincs is kuglófformám (ezt majd pótolom, de pillanatnyilag az is jó, ami van).
A kuglófsütésnél nálam két fontos szempont szokott lenni: legyen benne reszelt citromhéj és legyen márványkuglóf (azaz kakaós és vaníliás része is legyen, lehetőleg összekeverve).
Lássuk a kedvenc - jól bevált - receptemet:
Márványkuglóf:
5 tojás, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 citrom reszelt héja, 1 cs vanilincukor és 1 cs sütőpor felhasználásával készítünk egy kevert tésztát (említettem már, milyen hasznos a tálas mixer?). Amikor készen van, a 2/3 részét beletesszük a formába, a maradékhoz pedig hozzákeverünk 2 evőkanál kakaóport. A kakaós masszát rácsorgatjuk a vaníliásra, majd kanállal óvatosan összeforgatjuk, hogy kialakítsuk a márványos hatást. (Vigyázat, nem kell teljesen összekeverni)
Előmelegített 180 fokos sütőben (légkeveréssel, ha van) 40-45 perc alatt készre sül a kuglóf, amit utána tejszínhabbal, gyümölccsel vagy egyszerűen egy cappuccinoval is kínálhatunk. Tízóraira isteni.
beletesszük a kétféle tésztát a formába

kanállal "márványosítjuk"

40-45 perc alatt megsütjük
ízlésesen tálaljuk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése