2011. február 11., péntek

A jó tükörtojás titka

 Nem gyakran fogok bele könnyen elrontható ételekbe, de mivel Jozsó nagyon szereti a tükörtojást, ezzel kivételt szoktam tenni. Igazából miatta tanultam meg egyáltalán tükörtojást készíteni.
A tükörtojás az az étel, amit a legtöbb ember jobban szeret(ne) fordítás nélkül, de a legtöbben csak megfordítva tudják megsütni. Amúgy nem olyan nehéz dolog ez, csak egy kis gyakorlás kell hozzá.
Az alapvető tudnivaló, hogy a tojás már 60 fokon fő, tehát nem kell a sárgáját megsütni ahhoz, hogy ne nyersen együk - lásd lágytojás.

Fogjunk egy serpenyőt és tegyünk bele egy kevés olajat vagy zsírt - épp csak az alját terítse be - és forrósítsuk fel. Vegyük lejjebb a lángot alatta, hogy ne égjen. Üssünk bele egy tojást és egy lapát vagy fakanál segítségével lötyköljük rá az olajat, amíg a tojás fehérje meg nem sül. Ekkor ki is vehetjük a tojást a serpenyőből, mivel eddigre a sárgája is megfőtt már.
Ehetjük egyszerűen sózva, vagy - ahogy Jozsó szereti - sóval, borssal, paprikával és petrezselyemzölddel ízesítve.
Sok sikert és jó étvágyat hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése