2011. február 14., hétfő

Madártej

Ha történetesen van otthon egy jó adag tej és tojás, akkor elkészíthetjük a magyarok egyik kedvenc desszertjét, a madártejet.
Nem kell megijedni a madártejtől, nem olyan bonyolult, mint elsőre gondoljuk. Csak két tál, két lábas, egy habverő és egy tűzhely kell hozzá.
Madártej: Válasszunk szét 5 tojást két tálba. A fehérjéhez adjunk 3 ek porcukrot, a sárgájához pedig 4 ek kristálycukrot és egy csomag vaníliás cukrot.
Tegyünk fel egy liter tejet forrni, közben verjük fel a tojássárgáját a cukorral. A forró tejbe hőkiegyenlítéssel tegyük bele a tojáshabot és forraljuk össze.
A tojásfehérjéből verjünk kemény habot. A másik lábas alján forraljunk fel kb 2 cm-nyi vizet, majd ebbe kanállal szaggassuk bele a fehérjehabot. Ahogy a hab megnő a forró vízben, folyamatosan szedjük ki és kanalazzuk bele a többit. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne forrjon el, ha kell, pótoljuk.
A kész madártejet tálkákba vagy kelyhekbe téve hidegen tálaljuk - ha meg bírjuk várni, amíg kihűl (nekem ez a rész nem szokott menni).

Gasztropipp: Hőkiegyenlítés: a hidegebb folyadékba - jelen esetben a tojáshabba - fokozatosan adagolva öntjük bele a meleg folyadékot - itt a forralt tejet -, a melegedés közben folyamatosan kevergessük. Ezzel a módszerrel elkerülhető a csomósodás - ugyanígy járhatunk el rántások és habarások esetén is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése