A rántott dolgok tálalásánál nálam szinte elengedhetetlen a majonéz - ez valami régi megszokás lehet, amitől nem tudok szabadulni -, viszont sokszor jártam már úgy, hogy megvettem egy üveg majonézt és a nagy része megromlott, mert csak egyszer ettünk belőle, vagy éppen akkor nem volt otthon, amikor kellett volna.
Egy kicsit rugalmasabbá tehető a főzés, ha házilag készítjük el a majonézt. Nem kell tőle megijedni, egy kis odafigyeléssel könnyen megoldható, és a legjobb, hogy ha elrontottuk, ki lehet javítani.
Házi majonéz:
1 tojás sárgája
1 ek mustár
2 tk cukor
1 tk só
1 dl olaj
kb 2 dl tejföl
sok emberhez kell a két tojás |
A tojásokat keverjük el a mustárral, sóval és cukorral, majd folyamatos kevergetés mellett, apránként adjuk hozzá az olajat. Ha túl gyorsan akarjuk az olajat a tojáshoz keverni, kicsapódhat. Ilyenkor vegyünk még egy tojás sárgáját, és az összeugrott masszát apránként adagolva keverjük hozzá - mintha az lenne az olaj -, aztán folytassuk a többi olajjal.
óvatosan keverjük bele az olajat |
Ha az összes olajat sikerült szépen elkeverni, a tejföllel is keverjük össze a kész masszát, majd kóstolás után ízesítsük még, ha esetleg nem lett tökéletes.
élvezzük az eredményt |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése