2011. február 16., szerda

Kukoricás zsömlék

Ha szükségünk van a reggelihez vagy a tízóraihoz egy jó zsömlére, ez a kukoricás változat nagyon jó választás. Puha, omlós és bármivel megtölthető, amit éppen szeretnénk.
Mivel ez egy háromszor kelesztett tészta, célszerű előző este kisütni - tízóraira úgyis célszerűbb kihűlt péksüteményt csomagolni, hogy ne párásodjon be a csomagolásba.



Kukoricás zsömlék: (ez a tészta 6 zsömle elkészítéséhez elég)
10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt, 1 cs élesztő, 2 tk cukor, 1 tk só,  1 ek zsír, langyos víz.
A hozzávalókból lágy kelt tésztát dagasztunk - nem kell megijedni, teljesen más állaga lesz, mint a finomlisztből készült tésztának. A tésztát duplájára kelesztjük, átdagasztjuk, majd újra megkelesztjük. Ezután formára alakítjuk és harmadszor már a tepsiben kelesztjük meg - célszerű alá lisztet tenni a tepsibe. 
Lassú tűzön (100-120 fokon) sütjük 20 percig, aztán felvesszük a sütőt 200 fokra és 4-5 perc alatt szép barnára sütjük a külsejét.
Kendőbe takarva kellemesen puha marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése