Természetesen pont akkor nem kívánom a tejet, amikor túl sok van belőle. Nem is lenne ezzel baj, hiszen a tejet nagyon sok recepthez fel lehet használni, de azért annak is vannak ésszerű határai. Így történt, hogy tegnap végül itt álltam 2 liter lejáró szavatosságú tejjel, amiből már végképp nem tudtam mit csinálni. Végül a mozzarella készítése mellett döntöttem, ami ugyan bolti tejből nem a leggazdaságosabb - két liter tejből kb. 30 dkg mozzarella jön ki -, viszont a kiöntésnél még mindig jobb megoldás.
|
felforraljuk |
A mozzarella elkészítése vetekszik a faék bonyolultságával. Feltesszük a tejet forrni egy edényben és literenként adunk hozzá fél deci ecetet és egy evőkanál sót. Mire a tej felforr, az ecet kicsapja belőle a sajtot, amit aztán kendővel bélelt szűrőn átszűrünk, lecsöpögtetünk és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük.
Lehűlt állapotban jól szeletelhető, kevéssé ízes sajtot kapunk, amit olaszos ételek gazdagítására vagy pizzafeltétnek is használhatunk.
|
kendőn átszűrjük |
|
folpackba csomagolva lehűtjük |
|
hidegen jól szeletelhető |
ez egy nagyon finom sajt, amit en is nagyon szeretek, es gyakran keszitek itthon, csak nem mozarella.
VálaszTörlésMert az igy keszited otthon:
http://arykana.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1090595
Az altalad keszitett sajtnak meg a fenykepen is latszik, hogy ez a sima hazisajt, amit amugy egeszen kemenyre is ki lehet dolgozni.
ez az indiai panir.Süthető ,grillezhető, és igyzi tejből van
VálaszTörlésIgen ez így szép és jó,de mit tehet aki laktózérzékeny?
VálaszTörlésEz a gomolya. A mozzarella kicsit macerásabb.
VálaszTörlés