2011. február 5., szombat

Kandírozott narancshéj

Nem szeretek kidobni semmit, különösen, ha olyan dologról van szó, amit fel lehet használni valamire. Ilyen például a télen elfogyasztott citrusfélék héja.
Szinte mindenki elcsábul néha és megvesz egy-két kiló narancsot, grapefruitot (amit én csak terhesen bírok megenni) vagy citromot. Ezek reszelt héját belesüthetjük süteménybe is, de nyilván sokkal több marad meg, mint amennyit fel tudunk dolgozni ilyen módon. Egy másik lehetőség a kandírozott narancshéj (amit mellesleg nem csak a narancs, hanem bármilyen más citrusféle héjából is elkészíthetünk, sőt, akár gyümölcshúsból is).
Valamikor évekkel ezelőtt Ági kérdezte elbűvölve, hogy hogyan készítem ezt a csodát, aztán egészen meglepődött, hogy mennyire egyszerű a dolog.

Kandírozott narancshéj:
A narancsok meghámozása után a visszamaradt narancshéjat jól áztassuk ki, többször cserélve rajta a vizet. Erre azért van szükség, mert a déli gyümölcsöket többféle éréslassító, érésgyorsító és tartósító vegyszerrel kezelik, amit ezzel az áztatással remélhetőleg ki tudunk mosni belőlük.
A kiáztatott gyümölcshéjakat kedvünk szerinti alakúra vágjuk fel és tegyük fel egy edényben cukorral és egy kevés vízzel. A gyümölcshéjat addig főzzük folyamatosan kavargatva, amíg a cukor ki nem csapódik rá. Ezután vegyük le tűzről és néha még kavarjuk meg, hogy a száradás közben ne ragadjanak össze.

Gasztrotipp: a kandírozott gyümölcshéjat akár csokiba is márthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése