2011. február 10., csütörtök

Kenyérfélék az asztalon

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, hiszen nagyban meghatározza, mennyi energiával indulunk neki a napnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű reggelit vegyünk magunkhoz és ne feledkezzünk meg a folyadékfogyasztásról sem.
A kenyérfélék széles választékából válogathatunk, ha egy reggeli szendvicset akarunk elkészíteni. Lehet az kenyér, zsömle, kifli, de akár ehetünk egy egyszerű vajas kalácsot is, a lényeg, hogy valamilyen kenyér féle - és ezáltal gabona - mindenképpen kerüljön a reggeli asztalra. 
Manapság divatos dolog a kenyereket gabonapelyhekkel kiváltani, amik valóban tartalmaznak rostokat, ásványi anyagokat és mindenféle hozzáadott vitaminokat és ízesítőket, én viszont azt tapasztaltam, hogy ezek a pelyhek nem olyan táplálóak és nem tartanak ki olyan sokáig a gyomorban, mint egy szelet kenyér - persze ezzel együtt lehet, hogy nem is hízlalnak annyira.
A képen látható finomságok mind éjjeli kelesztéssel készültek a korábban bemutatott alaptésztákkal. A kalács tejes, a kifli és a zsömlék vizes tésztából vannak, emellett a zsömlék tésztájában a liszt harmada rozsliszt, ahogy ez már a színén is látszik, a kalács pedig félig kakaós tésztából van - a kalácsfonásra majd szentelek később egy külön bejegyzést.
De akármit választunk is reggelire, fenntartom azt a véleményemet, hogy a lakást belengő friss kenyérillatnál nincs kellemesebb egy ilyen hideg, ködös reggelen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése