2011. február 8., kedd

Kávé és sütemény- tökéletes kombinációban

A reggeli kávé és a friss sütemény utánozhatatlan illatát ötvözi magában ez a muffin, amely összetevőinak köszönhetően tökéletes és tartalmas reggeli lehet bárkinek.
Többféle receptből szoktam muffint készíteni, de a legtöbbször egy jól bevált alaprecepttel dolgozom, amibe aztán éppen a kedvemnek és lehetőségeimnek megfelelő ízesítéseket teszem bele.


Muffin alaprecept (10-12 darabhoz):
16 dkg liszt
2 tojás
10 dkg margarin
6 dkg cukor
1 tk sütőpor
csipetnyi só
Elkészítése: A tojásokat a cukorral és a margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a csipetnyi sót és egynemű masszát készítünk belőle. Ezután tetszőlegesen dúsíthatjuk az alaptésztát.
Ez a mostani muffin darabolt dió, darabolt magozott meggy és kávé hozzáadásával készült. (Ferikének kávé nem volt benne.) A diót és a meggyet úgy ránézésre tettem bele, a kávéhoz pedig 2 tk instant kávét feloldottam 1 ek vízben (nem kell túl híg kávé bele, mert akkor szétfolyik a tészta.)
Amikor minden hozzávalót belekevertünk a tésztába, megtöltjük vele a muffinformákat (kb 2/3 részig töltsük, mert meg fognak nőni a sütemények), és 140-160 fokos sütőben készre sütjük.

Gasztrotipp: a különböző dúsító anyagokat - főleg a gyümölcsöket - már ne habverővel, hanem kanállal keverjük bele a tésztába, mivel a robotgép szétveri őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése