Ez a pogácsa mama titkos - gyakorlatilag nem létező - receptje alapján készült. Sokáig kerestük a megfelelő receptet, kipróbáltunk több változatot, de végül vissza kellett térnünk az alapokhoz.
Tepertős pogácsa: 50 dkg liszt, 1 cs élesztő, 2 tk só, 2 tk cukor és langyos víz felhasználásával tésztát dagasztunk, majd megkelesztjük. A duplájára kelt tésztát kinyújtjuk és megkenjük 25 dkg darált, sózott tepertővel - ha a tepertőt kicsit megmelegítjük, jobban kenhető. A tepertőkrém kb a tészta felére elég. Ezután hajtsuk négybe a tésztát, kelesszük újra, nyújtsuk ki megint, ismét hajtsuk négybe és szaggassuk ki. Mama késsel be szokta kockázni a tetejét, de én azt most elfelejtettem. A szép szín elérése érdekében egy tojást keverjünk fel és kenjük meg a pogácsák tetejét, majd süssük őket szép aranybarnára.
A jól sikerült tepertős pogácsa szépen lapokra szedhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése